Vuurwerkpetitie

Datum: 12 november 2014

Vuurwerkpetitie OpsterLanders

Raadsfractie OpsterLanders start een handtekeningenactie in Opsterland om met Oud en Nieuw:
(1) dorpsvuurwerk op een centrale locatie te stimuleren, en
(2) een betere handhaving van het verbod op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane uren.

Achtergrondinformatie

Veel mensen ervaren overlast van vuurwerk. Uit een landelijk onderzoek van GroenLinks blijkt dat 64% van de Nederlanders zelfs een voorstander is van een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Ieder jaar vallen er dodelijke slachtoffers en raken mensen (soms ernstig) gewond bij het afsteken van vuurwerk. Bij de jaarwisseling 2013-2014 moesten 5 mensen uit onze gemeente zich voor vuurwerk verwondingen laten behandelen in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Vuurwerk mag komende jaarwisseling worden afgestoken tussen Oudejaarsdag 18.00 uur en Nieuwjaarsdag 10.00 uur. De ervaring in deze gemeente is, dat het verbod op afsteken van vuurwerk buiten de toegestane uren niet gehandhaafd wordt. Het hele jaar door wordt er op verschillende plekken nog geknald. Het heeft dus weinig zin om consumentenvuurwerk te verbieden of om nog meer regels te maken.

In Beetsterzwaag is al een aantal jaren ervaring opgedaan met het afsteken van collectief dorpsvuurwerk bij De Buorskip in combinatie met een open dorpshuis. Bewoners ervaren dit als een fantastisch schouwspel met veel gezelligheid. Op die manier is ook de veiligheid verzekerd, want het gebeurt door een professionele organisatie en het leidt tot vermindering van het afsteken van individueel consumenten vuurwerk. Daarnaast is er in Friesepalen jaarlijks een collectieve vuurwerkshow op Oude en Nieuw. En tijdens het initiatief van OpsterLanders, is Plaatselijk Belang Gorredijk het gelukt om voor het eerst sinds tijden een nieuwjaar collectief vuurwerkshow te organiseren: op 1 januari 2015, om 00:30 uur, in het park De Groene Long.

Oppositiepartij OpsterLanders denkt dat een betere handhaving van het verbod op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane uren in combinatie met het organiseren/faciliteren van dorpsvuurwerk er toe zal bijdragen dat er minder overlast is en minder slachtoffers van vuurwerk zullen zijn. Daartoe gaat fractie OpsterLanders en sympathisanten van deze actie de komende tijd langs bij de deuren om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen.

De petitie “Samen plezier bij veilig vuurwerk” wordt op maandag 15 december, om 19.15 uur in Beetsterzwaag aan de gemeente aangeboden. Dit zal gepaard gaan met een spetterende ludieke actie.

Advertenties

2 responses to “Vuurwerkpetitie”

 1. anneke says :

  wij zijn voor collectief vuurwerk afsteken en voor een verbod op consumentenvuurwerk.
  In de huidige situatie stellen wij het op prijs als de gemeente in de gaten houdt of de burgers zich aan de regels houden.
  Anneke Kramer
  Carolus van Nijnatten
  Polderdijk 2
  Tijnje

  • opsterlanders says :

   Beste Anneke, Carolus,

   Bedankt voor de positieve reactie. Fractie OpsterLanders zal er alles aan doen om het doel van de petitie te bereiken.
   We beseffen dat de oplossing niet alleen bij de gemeente en de dorpsgemeenschappen ligt, maar soms ook in Den Haag.
   Aanstaande maandagavond (19.15 uur) wordt de petitie in Beetsterzwaag aangeboden aan de burgemeester, vergezeld van een ludieke actie.

   Johan Sieswerda
   Raadslid/Fractievoorzitter OpsterLanders
   http://www.opsterlanders.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: