POLITIEKE COLUMN: gelijke kansen in het onderwijs

Elk kind moet ongeacht afkomst zijn of haar talenten optimaal kunnen ontplooien

[Deze politieke column van OpsterLanders staat nu in weekblad Sa!]

Ik maak mij zorgen over de groeiende tweedeling in onze maatschappij. De kloof tussen arm en rijk wordt groter. Enerzijds komt het omdat miljonairs het maximale aan fiscale aftrekposten innen en hun vermogen wegsluizen naar buitenlandse belastingparadijzen. Anderzijds doordat meer arme mensen moeite hebben de aanvraag van toeslagen en soms achteraf geconfronteerd worden met onbetaalbare naheffingen. Het probleem van armoede is groter dan u denkt. Armoede zit niet alleen bij mensen onder de officiële armoedegrens.

De tweedeling werkt ook door via het onderwijs. Extra onderwijskosten zijn nauwelijks op te hoesten door ouders met een laag inkomen. Hierdoor missen hun kinderen o.a. een iPad of kunnen ze niet mee op excursie. Gelukkig is een school in Tilburg nu bereid om deze kosten voor zijn rekening te nemen: inclusief schoolboeken en ouderbijdrage.

In Den Haag is het initiatief gelanceerd om gratis mobieltjes met abonnement in bruikleen te verstrekken aan brugklassers. Een samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T-Mobile en Samsung. Oppositiepartij OpsterLanders heeft hierover vragen gesteld aan B&W Opsterland. De gemeente is het met ons eens dat een mobiele telefoon één van de vele instrumenten is om aansluiting met de (digitale) samenleving te behouden. Zij doen momenteel een behoefte-onderzoek onder de minima. Geld is er absoluut: armoedebestrijding-budget uit Den Haag is hiervoor gereserveerd.

OpsterLanders wil eerlijke en gelijke kansen voor alle kinderen in het onderwijs. Ik heb zelf een half jaar stage gelopen in het onderwijs en ben nog steeds diep onder de indruk van het tomeloze enthousiasme onder de leerkrachten. Ik botste vooral met de grote administratieve rompslomp. Zij moeten tegenwoordig van alle markten thuis zijn; het is een zwaar beroep. Het basisonderwijspersoneel verdient nu echt een broodnodige salarisverhoging en verlaging van de werkdruk!

Johan Sieswerda
Raadslid OpsterLanders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: