ZEMBLA – rubberkorrels kunstgras mogelijk toch schadelijk voor de gezondheid

VARA - Zembla

De Vrije Universiteit uit Amsterdam heeft wetenschappelijke proeven gedaan met vissen. Zij werden blootgesteld aan rubbergranulaat. Met als resultaat: dood van de embryo’s en gedragsveranderingen bij de volwassen exemplaren. Vanavond wordt dit onderzoek gepresenteerd in het tv-programma Zembla.

Fractie OpsterLanders heeft vorig jaar schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W Opsterland en een motie ingetrokken (n.a.v. een toezegging van B&W) over dit onderwerp. Toen ook naar aanleiding van een spraakmakende uitzending van Zembla. De schadelijke stoffen betreffen kankerverwekkende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in rubber. Onderzoeksinstituut RIVM kwam vervolgens met aanvullend onderzoek waaruit bleek dat er geen risico’s zijn voor de volksgezondheid. De sportverenigingen konden hun leden rustig verder laten sporten op kunstgras met rubbergranulaat.

Naast de kankerverwekkende PAK’s in rubbergranulaat gaat het volgens de Vrije Universiteit ook om ander stoffen die toxisch kunnen zijn. Het RIVM vindt de nieuwe inzichten interessant, de branche van autobandenleveranciers ontkrachten de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek.

Reactie Johan Sieswerda, raadslid OpsterLanders:
“Ik ben er allerminst gerust op. Een sluipend gevaar. Kinderen en volwassen sporten op kunstgras. Het lijkt er nu wel heel erg sterk op dat men de schadelijke effecten van rubbergranulaat nooit grondig heeft onderzocht. Voorzichtigheid is geboden. De wetenschap moet nader onderzoek verrichten.”

WORDT VERVOLGD

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: