Beantwoording schriftelijke vragen over onrust basisschool De Flambouw (Gorredijk)

De Flambou (Gorredijk)

Datum: 13 september 2016
Van: college B&W Opsterland
Onderwerp: onrust basisschool De Flambou (Gorredijk)
Indiener: OpsterLanders, Johan Sieswerda

DOWNLOAD:
beantwoording schriftelijke vragen over onrust veiligheid basisschool De Flambou (pdf)

Geachte raad,

Na aanleiding van een artikel in het weekblad SA!, betreffende de zorgen van omwonenden over het leegstaande schoolgebouw, heeft raadsfractie OpsterLanders op 4 augustus jl. enkele vragen gesteld. De beantwoording van B&W Opsterland van deze vragen:

Vraag 1:
Klopt het dat de directe omwonenden van de voormalige basisschool De Flambou (recentelijk) niet geïnformeerd zijn over de geplande verhuizing en over de veiligheid van de leegstaande basisschool?
Zo ja, waarom niet? Gaat u dit alsnog op korte termijn doen?

Antwoord van B&W:
Het klopt dat de direct omwonenden niet door ons geïnformeerd zijn. Op dit moment is de school nog niet overgedragen aan de gemeente. De (eventuele) verantwoordelijkheid voor het informeren van de omwonenden ligt dan ook bij het schoolbestuur. Overigens is er in de pers aandacht geweest over de mfa Gorredijk en het verhuizen van de school, zodat niet perse direct met de omwonenden gecommuniceerd hoefde te worden. Wij vinden het voorlopig dan ook niet nodig om de omwonenden hierover te informeren.

Vraag 2:
Is de melding bij de politie over vandalisme bekend bij B&W?
Antwoord van B&W:
Wij zijn door de politie geïnformeerd over een melding van vernielingen, gepleegd op zaterdag 16 juli 2016. De politie kon echter niet vaststellen of de vernielingen (regenpijp + lamp) ook daadwerkelijk die dag gepleegd waren of op een eerder moment.

Vraag 3:
Zijn er meer meldingen binnen gekomen over vandalisme m.b.t. de basisschool en in het centrum van Gorredijk?
Antwoord van B&W:
In de periode van 1 juni 2016 tot en met heden zijn er twee meldingen bij de politie binnengekomen van vandalisme rondom basisschool De Flambou, waaronder de eerder genoemde melding. In dezelfde periode zijn er drie meldingen van vandalisme in het centrum Gorredijk gedaan. Het betrof tweemaal vernielingen aan een voertuig en eenmaal het aanbrengen van graffiti.

Vraag 4:
Zijn de daders inmiddels in beeld en volgen er ter preventie gesprekken met deze (jeugdige) daders?

Antwoord van B&W:
De daders van de twee genoemde meldingen rondom de basisschool zijn nog niet in beeld. Er zijn dan ook geen gesprekken gevoerd met ouders van de mogelijke daders. Wel maken de gesprekken met ouders van overlastgevende jongeren onderdeel uit van de integrale aanpak rond overlastsituaties.

Vraag 5:
De gemeentepanden komen in oktober 2016 in handen van de gemeente Opsterland.
Wat doet B&W in de komende tijd er concreet aan om de veiligheid in de wijk (in in het bijzonder bij de leegstaande basisschool) te vergroten voor de directe omwonenden?

Antwoord van B&W:
De schoolvakanties zijn altijd een gevoelige periode voor de schoolgebouwen. Om het risico op vandalisme rond de school te beperken zijn de bosjes rond het gebouw gesnoeid. Daarnaast is met de politie afgesproken dat er regelmatig bij het gebouw gesurveilleerd zal worden. Gebruikelijk is dat zodra een gemeentelijk gebouw aan de gemeente is overgedragen wij contact opnemen met een bedrijf dat het gebouw zal verhuren voor anti-kraak doeleinden.

footer OL 2014

 

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: