Aardgas is ouderwets

POLITIEK COMMENTAAR

“Aardgas is ouderwets!” – Johan Sieswerda

Het exploreren en winnen van de fossiele brandstof aardgas in onze gemeente is voor fractie OpsterLanders onwenselijk. Eveneens ten aanzien van de aanleg van nieuwe infrastructuur voor aardgas: géén extra aardgastransportleiding in Opsterland. Ik heb kort voor de zomervakantie dan ook als enige tegen het raadsvoorstel gestemd over de vergunning voor deze transportleiding. Een duidelijk politieke stellingname; een logische vertaling van het verkiezingsprogramma van mijn partij.

OpsterLanders is tegen aardgas (leidingen)

Maar ook de Nederlandse energiesector komt steeds meer in beweging. Zo wil netwerkbeheerder Stedin nieuwbouwhuizen niet meer voorzien van gasaansluiting, omdat het zoals zij zeggen … dit een desinvestering is en niet meer maatschappelijk verantwoord is.

Verder leidt aardgaswinning altijd tot bodemdaling. Gebeurt dit in het laagveengebied zoals tussen Nij Beets en Tijnje – nota bene vlakbij een kwetsbaar natuurgebied en het Âld Djip / Keningsdjip – dan betekent dit een extra bodemdaling naast de bestaande inklinking van veen. Wat te denken in combinatie met zandwinning? In Noordwest-Friesland in de omgeving van Franeker weten ze exact wat bodemdaling als gevolg van gaswinning inhoudt in combinatie met de daar aanwezige zoutwinning. De politiek kan zich beter gaan richten op energiebesparende maatregelen en op het opwekken van hernieuwbare energie (wind, zon).

Deze maand komt de vergunningaanvraag voor gasexploratie tussen Nij Beets en Tijnje in de raad. Onderzoek of er aardgas aanwezig is in de bodem leidt in de praktijk meestal tot gaswinning. Anders zou een commercieel bedrijf als Vermillion BV nooit zoiets in gang zetten. Van het ene komt dus onvermijdelijk het andere. Het zal u niet verbazen dat ik wederom consistent om principiële redenen een tegenstem laat horen en doe bij deze een oproep aan mijn politieke collega’s: laat daar het aardgas rustig zitten, laat Nij Beets – Tijnje niet zakken!

Johan Sieswerda
Raadslid (tevens fractievoorzitter) OpsterLanders

Zie ook: standpunt OpsterLanders tegen de proefboring Nij Beets

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: