Toelichting op de ballonnen-motie

Voorzitter,

Deze actuele motie gaat over ballonnen. Niet omdat mijn partij, OpsterLanders, tegen ballonnen is maar wel tegen het het oplaten van deze flying objects tijdens feestelijke evenementen. En er worden regelmatig feestelijke evenementen in onze gemeente georganiseerd waarbij ballonnen de lucht in gaan. Een motie, voorzitter, als gevolg van voortschrijdend inzicht, want eerlijk toegegeven: een aantal jaren geleden dacht ik dat een ballon weinig kwaad kon. Wel dus! De motie is een direct gevolg van een aangenomen Tweede Kamermotie uit 2014 die gemeenten oproept actief het oplaten van ballonnen te ontmoedigen.

Het kernprobleem van ballonnen is het milieuonvriendelijk materiaal waarvan het is gemaakt: latex of folie. Het afval dat de ballonnen na hun vlucht uiteindelijk achterlaten is voor OpsterLanders en BAS ongewenst, omdat het bijdraagt aan zwerfvuil op het vasteland, aan de kust en zelfs aan de plastic soep in de zee. Blijkt uit wetenschappelijk onderzoek uit 2015 van de Universiteit van Wageningen in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, gesteund door bevindingen van het Landbouw Economische Instituut. Blijkt tevens uit gegevens van milieuorganisaties: de Waddenvereniging, Greenpeace & Milieudefensie.

Voorzitter, het oplaten van ballonnen is bewezen milieuonvriendelijk. Het veroorzaakt dierenleed en sterfte. Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, omdat dieren verstrikt kunnen raken in de sierlinten en afsluiters en daardoor geen voedsel meer kunnen zoeken. Dieren (waaronder ook vee) kunnen ballonresten ook voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger. Vorige week kreeg ik nog een telefoontje van een verontruste boer uit de gemeente Opsterland: hij kan namelijk de klok bijna gelijk zetten als er feestelijke evenementen met ballonnen zijn geweest en houdt zijn hart vast zodra hij zijn weideland op moet om te checken of er resten van ballonnen zijn achtergebleven. Een opgegeten ballon in de maag van een koe, schaap, geit of paard is bepaald geen pretje voor het betreffende ongelukkige dier, de boer en de veearts.

Ballonnen kunnen ver reizen: zo staan ballonresten op de zesde plaats van meest gevonden zwerfvuil op het Nederlandse strand. Slecht nieuws voor de dieren en voor de mensheid. Omdat een deel van de ballonnen in de zee belandt en het afgebrokkelde latex uiteindelijk zelfs via de voedselketen terugkeert op ons etensbord in de vorm van vis.

Voorzitter, ballonnen meteen opruimen zou beste oplossing zijn.

Daarnaast zijn er alternatieven om het gemis aan de ballonnen ruimschoots te compenseren. Friese politieke jongerenorganisaties hebben een lijst gemaakt van creatieve milieuvriendelijke alternatieven. Van het bespaarde bedrag kun je o.a. milieuvriendelijke confetti kopen of een fruitboom planten van een zeldzaam Fries ras.

Voorzitter, dit brengt mij bij het volgende: kinderen en kleinkinderen. In een peiling van het Jeugdjournaal van vorig jaar neemt 67 procent van de Nederlandse kinderen afstand van de schadelijke ballonnen. Friese politieke jongerenorganisaties hebben in de week van Koningsdag een oproep gedaan aan Friese gemeenten, verenigingen en scholen geen ballonnen meer op te laten tijdens evenementen: DWARS (GroenLinks), Jonge Democraten (D66), Jonge Socialisten (PvdA), JOVD (VVD), PINK! (PvdD), CDJA (CDA), Perspectief (ChristenUnie) en FNPJ (FNP). Zie: Oproep-aan-college-tot-actief-ontmoedigen-oplaten-ballonnen (pdf)

Voorzitter, de jeugd heeft de toekomst. Hopelijk zijn de volwassen politieke partijen in Opsterland dit met mij eens. Deze motie beoordeelt het negatieve effect voor huidige en toekomstige generaties en doet een moreel beroep op ons verantwoordelijkheidsgevoel. De ballonnen-motie is een pleidooi voor rentmeesterschap. Voor de duidelijke orde, wat rentmeesterschap inhoudt, voorzitter, verwijs ik kort even naar een citaat van het CDJA:

Bij alles wat we doen moeten we er rekening mee houden dat we de wereld geërfd hebben en weer doorgeven.
Rentmeesterschap betekent dat we als mensen de taak hebben goed te zorgen voor de wereld om ons heen, voor nu en voor de toekomst.
Dit houdt in: het goed beheren van onze landschappen, natuur, milieu, cultuur en historische gebouwen.

De oproep van deze motie is tweeledig: (1) verbieden m.b.t. de gemeente en (2) organisaties zien te bewegen in de juiste richting.

Voorzitter, de raad is de baas in de gemeentelijke politiek en is nu aan zet.
De ballon, de bal, ligt nu bij de fracties, om kleur te bekennen.

INDIENING VAN DE MOTIE

Johan Sieswerda
Raadslid, OpsterLanders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: