Motie OpsterLanders – gemeentelijk ontmoedigingsbeleid ballonnen oplaten

de schadelijke effecten van het oplaten van ballonnen

Het oplaten van ballonnen is milieuonvriendelijk. Fotograaf: J.J. Sieswerda

Na half jaar inhoudelijke voorbereiding dient oppositiepartij OpsterLanders op maandag 9 mei een actuele motie in: een ‘ballonnen-motie’. Over gemeentelijk ontmoedigingsbeleid t.a.v. oplaten van ballonnen. Een aantal Friese jongerenorganisaties hebben vorige week al verwezen naar een aangenomen motie van de Tweede Kamer waarin gemeenten worden opgeroepen het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. In plaats daarvan moeten natuurvriendelijke alternatieven gestimuleerd worden. Waarom deze motie van OpsterLanders?

  1. Opgelaten ballonnen veroorzaakt zwerfvuil en volgens de Universiteit van Wageningen levert het een bijdrage aan de Plastic Soep in de oceanen.
  2. Het afval van deze ballonnen veroorzaakt dierenleed en sterfte. Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, omdat dieren verstrikt kunnen raken in de sierlinten en afsluiters en daardoor geen voedsel meer kunnen zoeken. Dieren (waaronder vee) kunnen ballonresten ook voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger.
  3. Ballonnen oplaten is vreugde van korte duur. Met behoud van de traditie is er een redelijke alternatief: ze overal gezellig ophangen, er het hele feest lang van genieten en na afloop weer opruimen! Of koop van het uitgespaarde geld confetti of plant een fruitboom van een zeldzaam Fries ras …
  4. De jeugd heeft de toekomst. Duurzaamheid = goed rentmeesterschap. Voor nu en voor de toekomst. Friese jongerenorganisaties DWARS (GroenLinks), Jonge Democraten (D66), Jonge Socialisten (PvdA), JOVD (VVD), PINK! (PvdD), CDJA (CDA), Perspectief (ChristenUnie) en FNPJ (FNP) hebben zich kort geleden in dezelfde bewoordingen uitgelaten over de schadelijke effecten van het oplaten van ballonnen.
  5. Volwassenen moeten ook een keer goed luisteren naar de kinderen, want volgens een peiling van het Jeugdjournaal is 67% van de kinderen tegen het oplaten van ballonnen.
  6. Vooral de kustgemeenten worden geconfronteerd met dit zwerfvuil en draaien op voor de kosten van het opruimen.
  7. Een eerdere motie van de Tweede Kamer uit 2014 heeft gemeenten opgeroepen het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Tot dusver heeft de gemeente Opsterland hier geen gehoor aan gegeven.

De definitieve tekst van de motie wordt a.s. maandag geplaatst op deze website.

GPTV: tv-uitzending over de ballonnen-motie

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: