Schriftelijke vragen: Stopzetting subsidie en ondersteuning van maatschappelijke organisaties door provincie Fryslân

OpsterLands Belang

Logo provincie Fryslan

OpsterLands Belang

SCHRIFTELIJKE VRAGEN
(Art. 39 Reglement van Orde)

Datum: 17 april 2016
Vragensteller: Johan Sieswerda, raadslid OpsterLanders
Onderwerp: Stopzetting subsidie en ondersteuning van maatschappelijke organisaties door provincie Fryslân


TOELICHTING

Op 23 maart 2016 hebben de coalitiepartijen in de Staten besloten tot het stopzetten van de subsidie en ondersteuning van Tûmba (Antidiscriminatie), COC (Homorechten), FSU (Uitkeringsgerechtigden), HOOR (Doven- en slechthorenden) en Zorgbelang (Patiëntenbelangen). Dit wordt overgedragen aan de gemeente door middel van een zogeheten ‘warme overdracht’.

De bovengenoemde organisaties krijgen een bruidsschat (of vertrekbonus) mee van 150% van het laatste jaarsubsidiebedrag en dan is het voor altijd afgelopen met de provinciale subsidie.

Fractie OpsterLanders is van mening, dat de overdracht van de subsidie en ondersteuning van genoemde MO’s van provincie naar gemeente een actieve betrokkenheid verdient van colleges en gemeenteraden in heel Fryslân.


Vragen aan het college van B&W:

  1. Op welke wijze is College van B&W tot dusver, in het kader van de ‘warme overdracht’, betrokken in het onderhandelingsproces rond de maatschappelijke organisaties?
  2. Wat heeft B&W allemaal gedaan in de onderhandelingen met de provincie om het ‘lokaal, tenzij principe’ rond de overdracht van de MO‘s handen en voeten te geven?
  3. Hoe ervaart u de slotactie van de provincie om de MO’s met een ‘bruidsschat’ af te stoten, zonder garanties voor het voortzetten van het breed gewaardeerde werk
  4. Heeft het College inmiddels een visie ontwikkeld over hoe de burgers die gebruik maken van de MO ’s ondersteund kunnen blijven worden? Of is het College van mening dat dit (gedeeltelijk) een taak blijft van de provinciale overheid, vanwege de schaal van Fryslân?
  5. Erkent het u het belang van maatschappelijke organisaties, en zal het college daarom ook de provincie aanspreken op deze nu hard uitgevoerde bezuinigingsmaatregel? Zo ja, met welke inzet?

footer OL 2014

 

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: