Vragen over onrust over snippergroen in Terwispel

De gemeente is sinds enige tijd bezig met snippergroen. Dit werk is uitbesteed aan een extern bureau. Kort geleden is het dorp Terwispel onderzocht en is er geconstateerd dat er sprake is van snippergroen langs een hele straat (oostkant van de brug). De bewoners zijn onaangenaam verrast door dit nieuws: dit snippergroen is meer dan 50 jaar geleden ontstaan. Zij zijn bovendien verbaasd over de harde manier waarop dit wordt gecommuniceerd.

 1. Is B&W op de hoogte van de problematiek in Terwispel?
 2. Er is op 16 maart 2016 een brief verstuurd aan de betreffende bewoners. De bewoners moeten vóór 1 april 2016 reageren: kopen of teruggeven.
  Vindt u 2 weken een redelijke reactietermijn?
 3. Het werk is destijds uitbesteed aan een projectbureau. Kadasterlijnen (groene lijnen op de luchtfoto) schijnen niet te kloppen.
  Is er regelmatig contact en overleg tussen de gemeente en dit externe bureau?
  Worden de juiste kadasterkaarten wel gebruikt?
 4. De gemeente heeft soms geen afspraken uit het verleden kunnen vinden in het archief: bewoners moeten met behulp van foto’s en documenten aantonen dat er geen sprake is van snippergroen.
  Waarom ligt de bewijslast bij de burgers? Bent u bereid om in dit bijzondere geval af te wijken van het principe van omgekeerde bewijslast?
 5. Het vermoeden is dat de afspraken over snippergroen met de gemeente dateert van voor 1970, 1960 en misschien nog eerder.
  Is hier geen sprake van verjaring? Wanneer is er sprake van verjaring?
  Is er zicht op een redelijke en pragmatische afhandeling van deze kwestie?
 6. Het project snippergroen speelt ook in andere Opsterlandse dorpen.
  Kunt u de raad schriftelijk informeren over de voortgang van dit project?

Antwoord van B&W (samenvatting):
B&W is op de hoogte van de problematiek in Terwispel. Het project snippergroen loopt al vanaf 2013. Er zijn een nog een paar dorpen die moeten worden afgehandeld. De brief van 2016 is geen pistool op het hoofd t.a.v. kopen of teruggeven: de desbetreffende bewoners kunnen hun belangstelling aangeven om snippergroen te kopen. De kadasterkaarten zijn het uitgangspunt en B&W heeft geen twijfel over de betrouwbaarheid van deze kaarten. Er is regelmatig overleg tussen gemeente en het externe bureau. In sommige gevallen is sprake van gebrek aan informatie over historische afspraken tussen de gemeente en de bewoner. Collectieve afspraken zijn niet aangetroffen in het gemeentearchief. Dus is de communicatie op individuele afspraken. De omgekeerde bewijslast moet volgens de regels worden toegepast. De verjaringstermijn is 20 jaar. De raad wordt binnenkort geïnformeerd over de voortgang van het project snippergroen in Opsterland.

Vervolgreactie van OpsterLanders op de beantwoording door B&W:
Er is veel ruis ontstaan in Terwispel over de gang van zaken. De gemeente moet helder met de bewoners communiceren. Over het verschil tussen individuele en collectieve afspraken met de gemeente en de verjaringstermijn. De toon van de gemeente moet worden gematigd. Je behoort burgers niet te criminaliseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: