Rapport Berenschot bikkelhard over college van B&W en belangenverstrengeling Marinus-Springth

Eerste reactie van OpsterLanders n.a.v. rapport Berenschot
14 maart 2016

Het integriteitsrapport is vanavond gepresenteerd in de raadszaal onder grote belangstelling van de aanwezige pers en het publiek.
Download: Rapport Berenschot (pdf)

Burgemeester Van Selm:
De inleiding van burgemeester Van Selm was een uitleg over het doel van het onafhankelijke onderzoek: (1) een reconstructie van de integriteitskwestie zorgbedrijf Springth uit Nij Beets en raadslid Sikke Marinus van Opsterlands Belang en (2) analyse en oplossingen voor een effectief integriteitsbeleid in de gemeente Opsterland. Het woord werd toen gegeven aan de twee onderzoekers van adviesbureau Berenschot.

Berenschot:
De bijdrage van de onderzoekers van Berenschot bestond uit de opzet van het onderzoek, bevindingen, conclusies en aanbevelingen voor de komende tijd. De bevindingen en conclusies waren snoeihard over de handelswijze met name raadslid Sikke Marinus, wethouder Kooistra en de top van de ambtelijke organisatie. De drie kritische oppositiepartijen, OpsterLanders, FNP en BAS werden totaal in het gelijk gesteld door het rapport van Berenschot.

Sikke Marinus ernstig tekort geschoten:
Met betrekking tot Sikke Marinus als vennoot van het zorgbedrijf Springth uit Nij Beets is er sprake geweest van belangenverstrengeling in de periode mei 2014 (aanbesteding) – augustus 2015: een forse inbreuk op de gedragscode integriteit en in strijd met de gemeentewet. Sikke Marinus heeft zich gedragen als vertegenwoordiger van Springth in het gemeentehuis en was een wegbereider van de pilot voor dit zorgbedrijf. Het is onomstotelijk bewezen dat Dhr. Marinus een dubbele pet op had en meerdere keren zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en aan verboden handelingen. Bovendien zijn er aanvullende compromitterende feiten aan het licht gekomen via dit rapport die de overtredingen van Sikke Marinus hebben bevestigd.

Een slaapwandelende wethouder Kooistra:
De portefeuillehouder, wethouder Wietse Kooistra, werd ook niet gespaard door Berenschot. Zo was hij weliswaar gemandateerd door de gemeenteraad en heeft Springth niet bevoordeeld binnen het wettelijk kader. Toch was hij diverse malen gewaarschuwd dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling bij raadslid Marinus. Dhr. Kooistra had alleen inhoudelijke oogkleppen op en heeft vervolgens niets gedaan met de zorgelijke signalen uit het gemeentehuis en dit ook niet intern besproken. De conclusie is dat hij onvoldoende besef had wat er gaande was en heeft daarom inadequaat gehandeld.

Meldingen van ambtenaren kwamen niet (op tijd) aan:
Op vragen van fractie OpsterLanders werd het nogmaals duidelijk dat de ambtenaren in Opsterland niets te verwijten valt. Zij hebben het zorgbedrijf Springth niet bevoordeeld. Opvallend en verontrustend is echter wel dat er meerdere malen meldingen zijn gedaan van mogelijke belangenverstrengeling. Bureau Berenschot constateert dat deze meldingen vertraagd binnen sijpelden bij de top van de ambtenaren en het college van B&W. Het management en de wethouder Kooistra hebben verzuimd direct in actie te komen en alles op z’n beloop te laten. Zodoende werd de toetsing van de gemeente bij de VNG een groot fiasco, omdat dit gebeurde op een onvolledige vraagstelling.

Eerste voorlopige reactie van OpsterLanders:
De waarheid is mede als gevolg van het doorzettingsvermogen van de drie oppositiepartijen via dit rapport aangetoond: de kritiek is eerlijk, confronterend en bikkelhard. De beantwoording van de schriftelijke vragen van de drie partijen door B&W in januari 2016 is onjuist gebleken. Om in de toekomst een integere gemeente te bereiken is er heel wat huiswerk te doen voor de politiek. Vele regels en normen waren onduidelijk: hierdoor ging iedereen zijn/haar eigen weg. Dat moet eens en voor altijd over zijn. Er moet schoon schip worden gemaakt in de Opsterland, want de gemeente heeft door deze integriteitskwestie flinke (image)schade opgelopen. De grootste verliezers zijn de burgers en ondernemers. De geloofwaardigheid van de democratie heeft een flinke knauw gekregen. De politiek heeft wat oppositiepartij OpsterLanders betreft dus nu heel wat goed te maken en achterstand in te halen: niet met woorden (zoals in 2013 in een eerdere integriteitskwestie rond raadslid Hans de Jong), maar met daden. It is mei sizzen net te dwaan!

Vervolg/procedure:
Intussen heeft raadslid Marinus zijn knopen geteld en is eind februari opgestapt uit de politiek. De positie van wethouder Kooistra staat nu onder vuur. B&W komt morgen, dinsdag 15 maart 2016, met een officiële reactie op het integriteitsrapport Berenschot. En op dinsdag 29 maart wordt het rapport inhoudelijk behandeld door de gemeenteraad.

Johan Sieswerda
Raadslid fractie OpsterLanders

Zie ook de berichtgeving in de Friese pers:
Omrop Fryslân over rapport Berenschot inclusief interviews
Weekblad SA over rapport Berenschot (1)
Weekblad SA over rapport Berenschot (2)
Leeuwarder Courant over rapport Berenschot
De Woudklank over rapport Berenschot

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: