OWO: gebrek aan chemie in gemeentelijke samenwerking

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org

Bijdrage van Johan Sieswerda, raadslid fractie OpsterLanders
Raadsvergadering 11-05-2015
Agendapunt: OWO-samenwerking

Voorzitter,

Enkele jaren geleden hebben drie gemeenteraden besloten het OWO-traject in te slaan en in 2015 deze samenwerking grondig tegen het licht te houden. De evaluatie getiteld ‘Code Samen’ ligt nu op de tafel, het product van een extern adviesbureau. Het bestaat uit 2 delen: een breed overzicht wat er in de tussentijd goed of fout is gegaan, nijsgjirrige aanbevelingen voor de korte termijn en bovenal het advies: kom met een ambtelijke fusie.

Code Samen had wat fractie OpsterLanders betreft ook de stoplichten-titel ‘Code Oranje’ kunnen hebben: net niet op rood richting een kettingbotsing, maar ook niet met een gerust gevoel lekker veilig doorrijden door groen. Het is een snoeiharde constatering waarbij je ons inziens op het politieke kruispunt 2 wegen kunt inslaan: of je steekt de kop in het zand en de OWO-samenwerking zakt het moeras in, of je neemt de kritiek bloedserieus en vervolgens worden de herstelwerkzaamheden versneld in gang gezet.

Vooral met de derde weg in het achterhoofd: het taboe-woord, het H-woord. Gemeentelijke herindeling. Mijn fractie kiest niet voor dat laatste, voorzitter, maar sluit ook niet uit dat op langere termijn de OWO-samenwerking de opmaat kan zijn naar een gemeentelijke herindeling waarbij OpsterLanders overigens sinds haar oprichting in 2006 altijd heeft gepleit voor directe democratie voor de bevolking via het referendum. Helaas was er in de vorige raadstermijn geen meerderheid in de Opsterlandse gemeenteraad te vinden voor ons initiatiefvoorstel voor de referendumverordening. Maar wat niet is, kan nog komen.

Terug naar dit rapport. Eerder heb ik aangegeven dat oppositiepartij OpsterLanders wil investeren in een versneld herstel. En pas als de boel op orde is, voorzitter, is het moment aangekomen om het debat te voeren over het vervolg: visie & strategie. Ik wil hierbij een kanttekening plaatsen dat mijn fractie visie, strategie en daadkracht hebben geëist voordat deze samenwerking, de uitvoering, uit de startblokken zou gaan. Weet u het nog? Het vernietigende ingezonden stuk van de VVD en OpsterLanders? De politiek was hier toen helemaal in rep en roer. Maar helaas hebben wij gelijk gekregen met onze voorspelling: zonder een duidelijke stip op de horizon, zonder bezielende leiding, met 3 kapiteins achter het stuurwiel ontstaat iets met juist een deel onwenselijke ONO gehalte: een halfbakken OWO-samenwerking tussen 3 gemeenten.

Voorzitter, hoe nu verder? Allereerst: doorzetten, maar nu mei faasje foarút! Ten tweede: een strakke en daadkrachtige leiding. Het gemeentepersoneel weet nu soms niet door de onduidelijkheid waar men aan toe is en waar de bus naar toe gaat. Het probleem is niet te wijten aan de werkvloer: zij hebben in de afgelopen tijd hun stinkende best gedaan. Hun mening vinden wij erg belangrijk voor de voortgang. Wat fractie OpsterLanders betreft, moet onze gemeenteraad aan het einde van de samenwerkingsperiode een schriftelijke reactie hebben ontvangen van de OR en van de vakbonden m.b.t. de OWO-toekomst.

Verder is er sprake van wantrouwen. Er leeft een gevoel dat Opsterland zich niet volledig inspant en onvoldoende commitment toont, te weinig chemie, alsof onze gemeente selectief aan het shoppen is. Wij gaan er van uit dat de andere raadsfracties het roerend met ons eens zijn: pak dit probleem voortvarend en verstandig aan! Onderling vertrouwen is een onmisbare pijler voor een succesvolle gemeentelijke samenwerking.

Daarnaast mag de OWO-samenwerking nooit een speeltje worden voor de bestuurlijke elite. De gemeenteraad is de baas en dient frequent te worden geïnformeerd over de laatste stand van zaken. In de afgelopen tijd is dit nauwelijks gebeurd. En hoe zit het met de verankering van de democratische legitimiteit voor de raad? Voor mijn fractie is dit een breekpunt: wij zullen niet meewerken aan een black box GR-constructie.

En de mening van de bevolking, nota bene de klanten van onze dienstverlening, telt wel mee: de 4 k’s zijn geëvalueerd, maar waar blijft toch het klantvriendelijkheidsonderzoek? Meten is weten. Bovendien wil fractie OpsterLanders dankbaar gebruik maken van de krêft fan de mienskip; dat onze burgers een serieuze stem in het kapittel krijgen over de toekomst van de Opsterland in relatie tot deze samenwerking.

Tot slot de ambtelijke fusie. Naast dat we eerst het huis op orde moeten brengen heeft mijn fractie een bang voorgevoel dat dit tot verwarring gaat leiden. Zeker weten doen we het niet: vandaar dat wij ons nu willen beperken tot onze gevoelens t.a.v. het rapport waarvan we goed kennis hebben genomen. Over de andere punten in het raadsvoorstel doet OpsterLanders geen uitspraak. Wij willen meer bedenktijd.

Voorzitter, het stoplicht staat op oranje. Om het op groen te krijgen moeten de mouwen nog flink worden opgestroopt. OpsterLanders wenst daarom B&W veel sterkte en wijsheid toe voor het komende half jaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: