Politieke column in De Woudklank – raadslid Johan Sieswerda

Gemeentefinanciën: het tafelzilver is bijna op

Het valt mijn fractie op in deze gemeente, dat bij grote tegenvallers in de infrastructuur zoals bij het Polderhoofdkanaal er altijd weer geldpotten worden gevonden. Maar als het om kleine bedragen gaat voor de volkscultuur en ondersteuning van de minima is er nooit geld beschikbaar. Waar is de rechtvaardigheid en het sociale gezicht van Opsterland gebleven?

Dat de gemeente Opsterland zich financieel in zwaar bevindt is niet te ontkennen. Het meeste van de doelreserves zit verspijkerd in grote projecten. De vrije reserves, het bij elkaar gespaarde tafelzilver, zijn bijna op. Gevolg: geen appeltje voor de dorst voor nieuwe tegenvallers. Het enige waar ik oprecht op hoop is dat de rechter in 2015 de precariorechten toekennen aan de gemeenten: een belasting op ondergrondse kabels en leidingen. Bedrag: maar liefst 1,7 miljoen euro!

Wat oppositiepartij OpsterLanders betreft moet een deel van de precario-opbrengst worden besteed aan de aanleg van moderne kabel: supersnelle verbindingen via glasvezel. Bedrijfsleven, onderwijs, zorg, landbouw en de inwoners hebben hier baat bij. Het restant van de opbrengst kan terugvloeien in de vrije reserves en gebruikt worden voor cultuur, welzijn en duurzame investeringen in onderwijshuisvesting.

Meer supersnel internet in Opsterland

Begin vorig jaar heeft de raad unaniem de motie en het amendement van OpsterLanders aangenomen om de ambitie t.a.v. glasvezel te verhogen en gebruik te maken van beschikbare provinciale subsidies. Alleen is beide nooit gebeurd en dat blijft een gemiste kans. De digitale ambitie van mijn fractie wordt nu breed gedragen in de gemeenteraad en is duidelijk terug te lezen in de algemene beschouwingen van andere partijen. Maar het wordt wel een keer hoog tijd dat de schop in de grond gaat!

Géén bezuiniging op antidiscriminatiecentrum Tûmba!

Verder wordt een bezuiniging ingeboekt op het provinciale anti-discriminatiecentrum Tûmba. De vraag is: willen wij dat in Opsterland? Het antwoord van mijn fractie luidt: NEE. Juist in een tijd waarin van de inwoners wordt gevraagd meer vluchtelingen op te nemen in de samenleving is anti-discriminatiewetgeving en anti-racismebeleid belangrijk.

Centrum Tûmba voert het beleid uit van alle Friese gemeenten. OpsterLanders is tegen versnippering en dat de provinciale discriminatievoorziening wordt doorbroken. Politie en Justitie zijn allerminst blij met dit collegebesluit en staan vierkant achter Tûmba. Onze gemeente lijdt nu al imagoschade.

Bovendien rekent het college zich rijk: Den Haag houdt de uitvoering door gemeenten nauwlettend in de gaten. Houdt de gemeente zich niet aan de regels en voorwaarden van het ministerie dan zal alsnog de 100 procent Rijksvergoeding worden verlaagd. Resultaat: weg antidiscriminatiebeleid en weg bezuinigingsvoordeel!

Daarom heeft OpsterLanders tijdens de begrotingsbehandeling op 3 november samen met de PvdA, FNP en BAS een motie ingediend om de bezuiniging op Centrum Tûmba te schrappen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Johan Sieswerda
Raadslid OpsterLanders

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: