OpsterLanders dient verzoek in voor hertelling

Datum: 24 maart 2014

Aan de burgemeester van de gemeente Opsterland,
voorzitter van de raad en van het centraal stembureau

Betreft: Verzoek tot hertelling

Geachte burgemeester, edelachtbare mevrouw Ravestein, voorzitter,

In vervolg op de definitieve vaststelling van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 afgelopen vrijdag door de Kiesraad en met name het toedelen van de restzetels is er voor ons een bijzondere situatie ontstaan. Namelijk dat 1 van de 3 restzetels op basis van 1 stem niet de onze 2e zetel is geworden.

Ons uitgangspunt is dat dit tellen en toedelen conform de regels en richtlijnen heeft plaatsgevonden. In een handmatig telproces van ca. 13.800 stemmen is echter niet uit te sluiten dat er wel eens iets mis gaat. En zolang de verschillen voor het toedelen van zetels zich bevindt in de orde van grootte van tientallen valt een mogelijke enkele fout binnen een marge die geen invloed heeft op de toedeling en daarmee de samenstelling van de raad.

Zo niet in dit geval in de gemeente Opsterland. Binnen de uitslag van onze raadsverkiezingen blijkt nu 1 stem op deze wijze buitengewoon veel impact te hebben op de toedeling van de raadszetels. Deze uitslag komt niet overeen met de voorlopige uitslag zoals die bekend werd op de avond van de verkiezingen. Om toch eventueel gemaakte fouten uit te sluiten, uit oogpunt van zorgvuldigheid, een zuiver democratisch proces, willen wij de gemeenteraad verzoeken akkoord te gaan met het uitvoeren van een hertelling.

OpsterLanders heeft begrepen dat de raad in de Zuid-Hollandse gemeente Hardinxveld-Giessendam (op initiatief van de ChristenUnie) afgelopen zaterdag heeft besloten tot een hertelling. In de gemeente Noordwijk is op initiatief van het CDA een verzoek tot hertelling ingediend. Vanavond wordt hierover besloten.

Namens de fractie OpsterLanders,

Johan Sieswerda

Download: Verzoek fractie OpsterLanders tot hertelling stemmen (pdf)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: