Hoe duurzaam is Opsterland?

Al lang is Opsterland een gifvrije gemeente. Vorig jaar dreigde dit te veranderen. Dankzij een petitie en discussie in de raad werd dit voorkomen.

De meeste duurzaamheidsinitiatieven komen van particulieren en de gemeente maakt het voor hen niet altijd makkelijk. Als u zonnepanelen wilt hebben maar geen dak op het zuiden hebt, kunnen ze ook op de grond worden geplaatst. Daarvoor is een bouwvergunning nodig en dat neemt tijd en brengt kosten met zich mee.

Vrijstelling van de legeskosten (al gauw een paar honderd euro) zou een goede ondersteuning voor groene ontwikkelingen zijn. Beter dan de subsidie voor een advies die nu bestaat. De energiebedrijven en installateurs geven zo’n advies immers gratis. En in Rotterdam heb je binnen gemiddeld 2 1/2 dag een bouwvergunning.

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft het afgelopen jaar een miljardenverlies geleden door investeringen in gas- en kolencentrales. Nuon had hetzelfde probleem maar hun inzet op groene energie leverde vorig jaar winst op.

Corporaties hebben veel te veel goedkope huurhuizen afgebroken en dure te grote huizen daarvoor in de plaats gebouwd. Dit is de belangrijkste oorzaak van het stijgen van de huren in de sociale woningbouw. Duurzaam bouwen is renoveren. Het duurt 40 jaar voor het verlies aan energie door afbraak en investering in nieuwe bouwmaterialen is goedgemaakt. De gemeente zou daarom consequent voor renovatie moeten kiezen.

In deze tijden van economische verandering zou de gemeente ook rekening moeten houden met de mensen die daar speciaal onder lijden. Mensen die een hoge hypotheek hebben en hun huis maar niet verkocht krijgen. Noodgedwongen verhuren ze het dan.

Om geen nog grotere problemen te krijgen met huurders die huurbescherming claimen kunnen ze dan een vergunning tot tijdelijke verhuur aanvragen. Kosten €182. De gemeente gaat uit van kostendekkende leges. Zou zo’n formulier invullen echt zo duur zijn? Ook in deze gevallen zou vrijstelling moeten worden verleend. De gemeente is er tenslotte voor ons en niet omgekeerd.

U kunt nu heel makkelijk testen hoe duurzaam u zelf leeft. Bepaal uw voetafdruk met de Friese Voetafdruk Test. Ga hiervoor naar http://www.friesevoetafdruk.nl.

Opsterland kan een veel duurzamere en groenere gemeente worden. Dat is financieel beter voor de gemeente en voor ons. Duurzaamheid is minder duur dan op de oude voet doorgaan. En wijzelf kunnen ook nog een heleboel doen.

Ga daarom bewust stemmen volgende week!
– See more at: http://www.dewoudklank.nl/blogs/29670/hoe-duurzaam-is-opsterland-column-agaath-arends-opsterlanders/#sthash.ebxVZ34X.dpuf

Agaath Arends

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: