Agaath Arends: Hoe houden wij onze lokale democratie levend?

Onze lokale democratie verandert voortdurend. Schaalvergroting maakt inspraak en democratische besluitvorming moeilijker. Wat kunnen we daaraan doen?

Allereerst vraagt het van de gemeente de bereidheid tot samenwerking met burgers. Veel mensen beleven de gemeente als een gesloten bolwerk, gedeeltelijk doordat plannen pas in een laat stadium in de inspraak komen. Ook burgerinitiatieven sterven vaak een vroege dood, zoals met de milieuzak is gebeurd. De door B. en W. beloofde serieuze behandeling in de raad is niet gekomen. OpsterLanders heeft in december  met moeite het onderwerp alsnog op de agenda gekregen. Maar de gemeenteraad ging ondanks stevige kritiek toch akkoord met verlenging van het contract met Omrin voor 8 jaar. Alleen OpsterLanders stemde tegen.

De gemeenteraad zou helderder moeten zijn in het stemgedrag. Niet voor plannen stemmen terwijl het in het debat lijkt of men tegen is. Dit maakt de politiek ongeloofwaardig. Ik roep iedereen op bij de verkiezingen in maart meer te letten op het stemgedrag van de politieke partijen dan op de mooie woorden uit de verkiezingsfolders.

De raad pakt niet zijn kans om beleid te veranderen. Dat is jammer, want de macht van de gemeenteraad is al zo gering. Veel beleid komt uit “Den Haag” en onttrekt zich daarmee aan lokale besluitvorming. Een andere bedreiging voor democratische besluitvorming is de regionale samenwerking. Samenwerking is gewenst omdat meer taken bij de gemeenten terechtkomen. Opsterland werkt daarom steeds meer samen met de Stellingwerven en Smallingerland. Echter, deze samenwerkingsverbanden onttrekken zich aan het toezicht van de gemeenteraad. Het antwoord op vragen van OpsterLanders maakte duidelijk dat hiervoor nog geen regeling is getroffen.

Hoe kunnen we de democratie in onze gemeente in goede banen leiden? Dat kan in het klein. Bijvoorbeeld in Siegerswoude waar meer dan de helft van de aanwonenden meepraat over de mogelijkheden om de Bremerwei veiliger te maken, zodat er niet meer met 116 km per uur overheen geraasd kan worden (dat gebeurde kortgeleden).

Het kan in het groot door referenda te houden. De gemeente kan in een vroeg stadium burgers betrekken bij het maken van plannen en klankbordgroepen instellen waarin serieus wordt samengewerkt met deskundige burgers. Het kan ook door het indienen van burgerinitiatieven.

Kortgeleden verscheen het boek ‘De gemeenteraad heeft geen toekomst’. Hierin wordt beschreven dat de invloed van het individuele raadslid steeds kleiner wordt en die van bestuurders, managers en semi-publieke organisaties steeds groter. OpsterLanders wil zich volledig inzetten om deze trend te keren. Dat kunnen we alleen met de hulp van u. Van zo veel mogelijk Opsterlanders.

Agaath Arends, raadslid OpsterLanders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: