OpsterLanders stelt vragen over schuldhulpverlening

MONDELINGE VRAGEN
Onderwerp: Bezuinigingen gemeenten op Kredietbank Nederland
Indiener: Johan Sieswerda, raadslid OpsterLanders
Datum:
20 januari 2014 (commissie Mienskip)

Inleiding:
Vorige week was er verontrustende berichtgeving over de Kredietbank Nederland: dat gemeenten bezuinigen op hun financiële bijdrage aan deze bank. Gemeente Weststellingwerf werd door Omrop Fryslân als voorbeeld genoemd met maar liefst een halvering van de jaarlijkse bijdrage van 200.000 naar 100.000 euro. De Kredietbank heeft meer geld nodig, omdat er meer klanten bij komen vanwege de langdurige recessie. Minder geld in handen van deze bank betekent automatisch minder leningen aan mensen die geldproblemen hebben. Slecht nieuws, omdat deze groep mensen al moeilijk aan geld kan komen bij de reguliere banken en financieringsinstellingen vanwege de strengere landelijk kredietregels.

Vraag 1 aan B&W:
Heeft Opsterland bezuinigd op de financiële bijdrage aan de Nederlandse Kredietbank of overweegt B&W hierop te gaan bezuinigen (omdat wij ook in OWO verband gaan samenwerken)? Hoeveel is de jaarlijkse bijdrage aan de Nederlandse Kredietbank?
Vraag 2 aan B&W:
Kunt u kort en in globaal uitleggen hoe de Kredietbank momenteel te werk gaat en wat de financieel-technische relatie is tussen onze gemeente en deze bank?

WEBSITE KREDIETBANK:
“Kredietbank Nederland heeft momenteel met 120 gemeenten contacten voor de sociale kredietverlening. En met 60 van die gemeenten heeft Kredietbank Nederland ook (geheel of gedeeltelijk) een contract voor de schuldhulpverlening.”

Advertenties
%d bloggers liken dit: