Meerderheid gemeenteraad Opsterland weigert integriteitsonderzoek

Raadsvergadering 13 januari – feitenrelaas en integriteit

Op de agenda van de raadsvergadering stond de behandeling het agendapunt over een feitenrelaas, uitgevoerd door Peter Brokke. Een degelijk chronologisch overzicht van schriftelijke documenten over de handhaving van vergunningen bij drie raadsleden: Hans de Jong, Rein Suurd en Leo Andringa. Tijdens het debat bleek al snel dat sommige raadsfracties geen zin hadden in een onafhankelijk integriteitsonderzoek. Een onderzoek dat zou kunnen worden uitgevoerd door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Zo’n onderzoek is namelijk vorig jaar ook uitgevoerd n.a.v. een zakelijke belangenverstrengeling van de directeur van Caparis. Simpelweg om de waarheid boven water te krijgen.

De bijdrage van fractie OpsterLanders bestond uit twee uitgangspunten

  • zorgen dat er nu een pragmatische oplossing komt voor de integriteitskwestie en
  • proberen te voorkomen dat in de toekomst dergelijke problemen zich weer voordoen.

OpsterLanders wil tussenoplossing voor de impasse

Ten aanzien van een pragmatische oplossing kwam oppositiepartij OpsterLanders met een voorstel ten einde om uit een moeilijke spagaat te komen: zo was er enerzijds een brede wens om de aanleiding van een BING-onderzoek helder te krijgen om zoiets te kunnen opstarten en anderzijds bescherming vankroongetuigen door een omgeving te creëren van vertrouwelijkheid. Het voorstel van OpsterLanders was tot een combinatie te komen d.m.v. bijvoorbeeld een tussenstap via een onafhankelijke mediator. Ons voorstel kreeg de steun van de PvdA en de VVD: probeer altijd een nieuwe dialoog op te starten in plaats van cynisch de hakken in het zand te zetten, want gebeurt er niks dan blijft de geloofwaardigheid van de politiek boven de markt hangen. Helaas werd ons constructieve voorstel hardhandig van tafel geveegd. Jammer. Een gemiste kans. Het zegt iets over de onwrikbare opstelling van de tegenstanders van een waarheidsvinding. En daardoor werd het alsnog een zwarte dag voor de democratie!

Voorkomen is beter dan blussen

Er waren weliswaar twee kleine lichtpuntjes:

  1. de toezegging van burgemeester Ravestein namens B&W van het opstellen van een integriteitsprotocol (stappenplan cq handleiding): een constructieve wens van OpsterLanders en de PvdA, om oeverloze discussies en misverstanden over politieke integriteit te voorkomen.
  2. de positieve reactie op de suggestie van OpsterLanders om nieuwe raadsleden voortaan vóór hun beëdiging te attenderen op eventuele integriteitsproblemen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: