ALLE Opsterlandse dorpen krijgen budget: dankzij fractie OpsterLanders

De grote wens van oppositiepartij OpsterLanders is in vervulling gegaan. De dorpsbudgettenproef in 3 dorpen is een daverend succes. Het zal nu worden toegepast in alle Opsterlandse dorpen. OpsterLanders had als enige ‘dorpenbudgetten’ opgenomen in haar verkiezingsprogramma. “If you can’t beat OpsterLanders, join them”, moeten de 3 collegepartijen hebben gedacht; in 2010 is dit unieke verkiezingsitem overgenomen in het nieuwe Coalitieakkoord van Opsterland.

Aanvankelijk keek de politiek huiverig aan tegen het verstrekken van budgetten aan de Opsterlandse dorpen. Want je kon dit toch niet zo maar overlaten aan de plaatselijke belangen? En wil men dit eigenlijk wel? Fractie OpsterLanders heeft daarentegen het volste vertrouwen in de burgers en vindt dit een perfecte stimulans om de burgerparticipatie en leefbaarheid te vergroten, waarbij de keuze ligt bij de gemeenschap. Bovendien is het budget beperkt. Neem bijvoorbeeld Bakkeveen: een startbedrag van 2500 euro plus 80 cent per inwoner. Jaarlijks komt dit neer op bijna 4000 euro.

De praktijk bewijst dus het gelijk van OpsterLanders: dorpen zijn razend enthousiast over de budgetten en kunnen wel goed omgaan met geld. Een verdubbeling van het bedrag is voor ons bespreekbaar in de volgende raadstermijn 2014-2018. Het past immers uitstekend in de huidige filosofie van ‘participatiemaatschappij’?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: