Samenwerkingsverbanden zijn ongrijpbaar – column Johan Sieswerda

GR-besturen zijn ‘black boxes’ | Column Johan Sieswerda (OpsterLanders)

door JOHAN SIESWERDA
fractievoorzitter OpsterLanders

Opsterland beleeft momenteel spannende momenten: de Skâns in Gorredijk is failliet verklaard door de rechtbank als gevolg van een arbeidsconflict. Zes werknemers staan nu op straat. En binnenkort weten we van de Raad van State of de heropening van het Polderhoofdkanaal wel of niet doorgaat.

Oppositiepartij OpsterLanders staat bekend als de luis in de pels die met redelijke alternatieven durft te komen. Ook in het geval van negatieve rechterlijke uitspraken. OpsterLanders is een verklaard tegenstander van de huidige gemeenschappelijke regelingen, zoals de Friese Veiligheidsregio, Caparis en afvalverwerker Omrin. Dat is een samenwerkingsverband tussen meerdere gemeenten die gezamenlijk de taken uitvoeren. Het GR-bestuur bestaat uit wethouders uit de deelnemende gemeenten. Samenwerking vinden wij op zich niet verkeerd, maar wel als de raad zeggenschap uit handen geeft aan een black box.

Gevaar voor de democratie

Dit bange voorgevoel van mijn fractie is onlangs bevestigd door een artikel uit de NRC d.d. 29 november. De auteur vindt gemeenschappelijke regelingen een monstrum; een groot gevaar voor onze democratie. Want wie controleert het bestuur? Het enige wat raadsleden mogen doen is het ventileren van een zienswijze.

Buitenspelval Omrin

Een recent voorbeeld hiervan is de brief van het Opsterlandse gemeentebestuur over de overeenkomst nascheiding kunststoffen met Omrin. De gemeenteraad staat zichtbaar buitenspel bij de verlenging van het contract met dit afvalverwerkingsbedrijf. Wij mogen kort voor middernacht als raad slechts onze ‘gevoelens’ hierover uiten zonder dat dit bindend is. OpsterLanders heeft de brief alsnog geagendeerd voor een volgende vergadering, maar het effect blijft mosterd na de maaltijd. Dat moet beslist anders!

Flexibel taalbeleid

And now for something completely different ! (Monty Python). Het Friese taalbeleid in Opsterland. Onze fractie staat achter de gelijkwaardigheid van Fries en Nederlands en dat je er flexibel mee moet omgaan. Er is alleen één belangrijk wenselijk onderdeel bewust over het hoofd gezien: het vaststellen van een taalverordening.

Verordening wenselijk

Daartoe heeft OpsterLanders op 2 december een tweetalige motie ingediend. Waarom? In de Algemene wet bestuursrecht (Abw) is het mondeling gebruik van het Fries geregeld, maar niet het schriftelijk gebruik. Deze wet bepaalt dat bestuursorganen daar zelf regels kunnen opstellen. Feitelijk komt het er in de praktijk op neer dat zo’n verordening noodzakelijk is. Waarom?

Opsterland lantarendrager

Ten eerste, omdat dit de gemeente en de burger de zekerheid biedt dat er in Fries en Nederlands gecommuniceerd kan worden. Zo wordt er omschreven hoe in bepaalde situaties gehandeld kan worden, wat misverstanden kan helpen voorkomen. Daarnaast dringt de provincie Fryslân erop aan dat de Friese gemeenten een taalverordening vaststellen. In alle omringende Friestalige gemeenten (behalve enkele uitzonderingsgevallen) is dat gebeurd. Zoals wel vaker bungelt Opsterland weer helemaal onderaan.

Maar goed. Er komt een nader onderzoek door nieuwe feiten afkomstig van de PvdA, dat een taalverordening nu zelfs verplicht zou zijn. Ik ben benieuwd hoe dit verder afloopt…

Zie ook: artikel in De Woudklank

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: