Voorscheiding drankpakken in Nij Beets

Afvalverwerker Omrin heeft vandaag het startsein gegeven aan de pilot Zuiver Inzamelen. De bedoeling is dat de bewoners van Nij Beets zuivel- en melkpakken in een speciale krat aan de kant van de weg zetten. Geen nascheiding van afval dus, maar bronscheiding.  Er ontstaat hierdoor een win-win-win situatie voor iedereen: hergebruik van kostbare grondstoffen, als financiële tegenprestatie een welkome donatie aan dorpsbelang en een commerciële kostenbesparing voor Omrin. Planet, People, Profit. Dezelfde proef loopt ook in Ooststellingwerf.

STANDPUNT OPSTERLANDERS:

OpsterLanders juicht deze actie toe. Hieruit blijkt dat zelfs een halsstarrige Friese afvalverwerker in staat is om aan bronscheiding te doen van kunststoffen en dat het grote enthousiasme en milieubewustzijn onder de Opsterlandse burgers te vergelijken zal zijn met die van het daverende succes met de actie Milieuzak in 2010 in dezelfde gemeente. Wij verwachten dat degenen die in 2011 hun handtekening hebben gezet onder het eerste Opsterlandse burgerinitiatief  (bronscheiding kunststoffen) alsnog gelijk krijgen!

Fractie OpsterLanders heeft de gemeente (die aandeelhouder is in in Omrin) en de raad jarenlang erop geattendeerd, dat bronscheiding van afval loont. Voor onze aardbol, voor latere generaties, voor een beter imago van de afvalverwerkers en voor de portemonnee van de burgers. Over dat laatste is twee weken geleden een interessant artikel in De Volkskrant geschreven: een onafhankelijke bevestiging van de wetenschap, dat bronscheiding van kunststoffen (plastic, folie, drank- en melkpakken, enz.) met name succesvol is in plattelandsgemeenten met het zogeheten diftar-systeem (= vervuiler betaalt per container / per kilo). De gemeente Opsterland voldoet aan deze twee eisen.

Vandaar dat OpsterLanders zegt:
Kom op, gemeente Opsterland!
Wees nu eens verstandig en stap af van de verleden tijd!
Geen nascheiding en verbranding van kunststoffen in omstreden afvalovens!
Kies de kant van mens en milieu!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: