Uitspraak over Polderhoofdkanaal stapje dichterbij gekomen

Laatste nieuws over (laatste) rechtszaak ‘heropening Polderhoofdkanaal’ bij de Raad van State:

Polderhoofdkanaal 2013

Polderhoofkanaal (2013)
Fotograaf: Johan Sieswerda

Een mogelijke zitting is gepland op 17 december 2013 om 15.00 uur.
De wederpartij krijgt tot uiterlijk 2 december 2013 de gelegenheid om op de aangeleverde stukken te reageren.
Uitspraak RvS: binnen 6 weken.

Voorgeschiedenis:
Het Polderhoofdkanaal wil men bij De Veenhoop open maken, zodat er een verbinding ontstaat met het Friese Merengebied. Als gevolg van toenemend watertoerisme naar Nij Beets zou de leefbaarheid in het dorp een nieuwe impuls kunnen krijgen. Totale kosten van het project: 18 miljoen euro. Maar keer op keer werden rechtszaken verloren door de projectleider: de gemeente Opsterland. Tot dusver kon men de rechterlijke macht niet overtuigen van het algemeen belang van dit project en werden de bezwaarmakers in het gelijk gesteld. Nu ligt de bal bij de Raad van State.

Standpunt raadsfractie OpsterLanders:
De fractie staat achter de doelstelling van de heropening van het Polderhoofdkanaal (= meer leefbaarheid in Nij Beets en omgeving), maar constateert dat er constant van alles schort aan de uitvoering door de gemeente Opsterland. Vanaf het begin in 2006 zijn er enorme blunders begaan. Mede veroorzaakt door overmoed en een tunnelvisie. Hierdoor werden simpele wettelijke verplichtingen uit het oog verloren zoals de naleving van de Flora en Faunawet. Dit bestuurlijke geklungel leidde in 2010 tot een uiterst kritisch rapport van de commissie Hermans.

Een nieuw college van B&W (OB-CDA-CU) trad aan. Enkele bevindingen uit het rapport Hermans werden overgenomen zoals projectmatig werken op het gemeentehuis en een betere communicatie naar de gemeenteraad. De belangrijkste struikelblokken werden echter niet uit de weg geruimd. Zo werd er geen financiële schikking getroffen met de bezwaarmakers: een ultieme poging om de volgende rechtszaak te voorkomen. Eveneens bleef de zwakke economische onderbouwing d.m.v. het ZKA-rapport ongewijzigd: zonder ondersteuning van extra wetenschappelijke onderzoeksgegevens, zonder aanvullend beleid om het project meer breedte en aanzien te geven. En zo belandde dit omstreden dossier in de tweede helft van 2013 alsnog bij de Raad van State.
Oppositiepartij OpsterLanders zal de afloop tandenknarsend afwachten. Uiteraard blijven wij ook bij een negatief besluit van de Raad van State in 2014 altijd positief-constructief meedenken om een alternatief te ontwikkelen voor Nij Beets en omgeving.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: