Onthulling in De Woudklank over Johan Sieswerda en kroonprins Willem Alexander

Wie is wie? Zoek de verschillen (en overeenkomsten). De ene wordt op 30 april gekroond, de andere weet van de prins geen kwaad. De ene is van Oranje, de andere draagt soms oranje. Dit buitengewone raadsel is onthuld in De Woudklank van 14 februari. Met een foto uit de oude doos.

DE OPSTERLANDSE KONINGSCONNECTIE | WILLEM ALEXANDER EN JOHAN SIESWERDA


In het midden Willem Alexander,
links vooraan Johan Sieswerda

BAKKEVEEN – De een is voorbestemd, de ander moet stemmen vergaren – zo gaat dat in de Nederlandse parlementaire monarchie. Willem-Alexander en Johan Sieswerda van OpsterLanders studeerden wel gelijktijdig geschiedenis in Leiden.

Tussen de foto’s op het dressoir bij de ouders van Johan Sieswerda staat een vergeelde prent van een clubje studenten: de jaargroep 1988. Op bezoek bij opa en oma wijst het vijftienjarig nichtje van Sieswerda naar een van de jongens: ‘Daar bij oom Johan, dat is toch Willem-Alexander?’. Het is hem. Als eerstejaars student zat gemeenteraadslid Sieswerda met de toekomstige koning in een werkgroepje geschiedenis. Nu de heisa rond de troonswisseling losbarst, komen de herinneringen weer bij hem boven.

Als twee druppels water

‘Je zou het nu niet meer zeggen, maar toen leken we nogal op elkaar. Of ik soms de kroonprins was, kreeg ik vaak te horen.’ Dat vond Sieswerda niet vervelend, want zijn studiejaar kende niet voor niets een opvallende toename van vrouwelijke studenten.

Ook een journaliste van weekblad de Haagse Post, op reportage over het studentenleven van de prins, meent Willem-Alexander te herkennen tussen studenten die zich verdringen voor een cijferlijst in de hal van het universiteitsgebouw. ‘In de hoek bij het secretariaat staat een lange jongen met de jukbeenderen van Claus en de mond van Beatrix. Hij draagt een vaal, blauwwit gestreept T-shirt en vuil geworden sportschoenen. Iemand zegt iets tegen hem en hij lacht. Een bleke, bescheiden jongen. Als twee druppels water.’

Het is echter de jonge Sieswerda, niet de kroonprins. Die komt even later luidruchtig de hal binnen, op schoenen van krokodillenleer. De journaliste ziet haar vergissing in.

Winegums

Willem-Alexander was geen opvallende student, aldus Sieswerda. De prins verzuimde nogal eens vanwege ‘Koninklijke besognes’, maar naar afspraak bleef dergelijke informatie binnen de muren van de universiteit. ‘Verder deed hij gewoon mee in de werkgroep. We zaten daar met zijn elven met onze mentor Gerard Meijer. Ik bracht altijd een zak winegums mee van V&D en dan graaide hij ook gretig mee.’

Het enige verschil met de medestudenten bestond eigenlijk uit de twee mannen met zonnebrillen die steevast discreet bij de koffieautomaat bleven wachten tot de colleges voorbij waren. Sieswerda vermoedt dan ook dat de antecedenten van hem en zijn jaargenoten vooraf zijn onderzocht door de toenmalige veiligheidsdienst BVD, al ging dat buiten hun medeweten om. ‘Bij mij zullen ze snel klaar zijn geweest, ik was al gescreend. Ik had net mijn dienstplicht erop zitten bij de militaire inlichtingendienst.’

Uit het oog verloren

Na hun gezamenlijke propedeusejaar verloor Sieswerda de kroonprins uit het oog, zij kozen voor verschillende studierichtingen. Willem-Alexander studeerde uiteindelijk af op de betrekkingen tussen Nederland en Frankrijk in NAVO-verband. De scriptie van Sieswerda ging over het politiek populisme tijdens de crisis van de jaren dertig in de Verenigde Staten.

Zie ook artikel in De Woudklank:
http://www.dewoudklank.nl/gemeentenieuws/15248/de-opsterlandse-koningsconnectie-w-a-en-sieswerda-ooit-als-twee-druppels-water/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: